موجودات الهی زرتشتی (روژ و ماه)

موجودات الهی زرتشتی به دلیل سلسله مراتب و وظایفشان عمدتاً به دو گروه تقسیم می شوند. این گروه ها عبارتند از: آمشسپندها و یزدان.

دین زرتشتی از انسان در جهان مادی انتظار دارد که پیوسته با موجودات الهی در عوالم معنوی در ارتباط باشد. زندگی در هماهنگی با مخلوقات در جهان مادی به همان اندازه ضروری است که آگاهانه از جهان معنوی آگاهی داشته باشید و با آن در ارتباط باشید.

عالم معنوی متشکل از موجودات الهی است که به آفریده‌های معنوی و مادی، جنبه‌های طبیعت و سلامت، فضایل و ارزش‌های انسان توجه دارند.

AMESHASPANDS (Av. amesha spenta “جاودانه های نیکوکار”): آنها موجودات روحانی در بالاترین درجه هستند. با سر اهورامزدا، امشاسپندها هفت نفرند. اهورامزدا پدر و پیشوای آنهاست. آنها بر قدرت های معنوی، فضایل، صفات و آفریده های مادی مسلط هستند. هر آمشاسپند یک دایوا (روح شیطانی) مخالف دارد که مانع کار آنها می شود. همه آمشسپندها و مهمترین یزدان یکی از 30 روز در ماه تقویم زرتشتی را نشان می دهند. هر آمشاسپند 3 تا 4 یزد را همکار اصلی خود دارد که به آنها همکار می گویند .

1. هرمزد (Av. ahura mazda «رب الحکمه»): او برتری است که رقیب و همتا و حریفی ندارد.

هرمزد مظهر فضیلت حکمت است. او جهان را آفرید و با حکمت خود آن را حفظ کرد.

هر اتم ماده و هر سلول بدن دارای هوش خاص خود است و از این رو حکمت در تمام کائنات نفوذ می کند.

خرد به کار بردن دانش خود در زندگی روزمره است. این بصیرت مورد نیاز برای مبارزه با شر، تغذیه مخلوقات خوب و تحقق هدف خود در زندگی است.

انسان عاقل نتیجه اعمال خود را می‌داند و دشمنان نفس را می‌شناسد، یعنی رذیلت‌ها را می‌شناسد که اصلی‌ترین آنها طمع، نیاز، غضب، حسادت، شرم، شهوت، انتقام، تنبلی و دروغ است. آگاهی از رذایل برای غلبه بر آنها ضروری است.

Advertisements
REPORT THIS AD

در میان آفریده‌ها، هرمزد به انسان نگاه می‌کند که از همه مخلوقات برتر است. همکارهای هرمزد عبارتند از دایپادار، دائپمههر و دائپدین.

2. بهمن: (اُوُهُو منَهُ «عَقْلُ الْقَوْلِ»): بهمن امشاسپند مراقب ذهن خوب است، یعنی جنبه متعالی آگاهی که به هماهنگی ( آخشتی ) و صلح ( هام – وینتی ) با مخلوقات می انجامد. . رقیب او آکا-ماناه ، ذهن شیطانی است.

برای به دست آوردن آگاهی بالاتر، فرد باید معتدل زندگی کند و تعادل، یعنی میانگین طلایی را حفظ کند. شر، زمانی که از اعتدال منحرف شود، با افراط و کمبود خود را نشان می دهد.

از دیدگاه کیهانی بهمن نشان دهنده ذهن خالق است که اولین فکر خلق جهان را داشته است. بنابراین، بهمن ذهن هرمزد است و عامل همه آفریده هاست. در یسنا 44.6، نبی زرتشت می‌گوید: «تو از طریق وهو مانا است که پادشاهی خود را برقرار کردی».

در میان آفریده‌ها، بهمن بر دام‌هایی مسلط است که طبیعتی آرام و هماهنگ دارند. همکارهای او موهور، گوش و رام هستند.

بهمن امشاسپند برای آرامش خاطر و غلبه بر استرس، تنش، نگرانی و اضطراب فراخوانی می شود.

3. اردیبهشت: (اُوَشَا وَهِیشتا «بهترین حقانیت»: او مظهر فضیلت حق و راستی است. حقیقت در سطح کیهانی را می توان با تمرین عدالت در سطح شخصی درک کرد. درست زیستن، انسان را به هدف زندگی اش سوق می دهد. دروج، دیو نماد دروغ، حریف اردیبهشت است.

اردیبهشت امشاسپند مراقب نظم کیهانی است. قوانین کیهانی نظم کیهانی را حفظ می کنند. قانون علت و معلول قانون اساسی کیهانی است که پاداش و مجازات همه افکار، گفتار و اعمال را به اجرا در می آورد.

اردیبهشت در سطح فیزیکی بر آتش و انرژی ها مسلط است. همکارهای اوآدار، سروش و بهرام هستند.

Advertisements
REPORT THIS AD

4. شهرور (Av. khshathra vairya «پادشاهی / اقتدار مطلوب»: این آمشاسپند قدرت اراده برای اعمال اقتدار بر خود و دیگران را تجسم می بخشد. ویژگی های رهبری و قدرت خوش خیم از فضیلت های این آمشاسپند است. او همچنین به فضیلت های صنعت، کار و کار سخت توجه می کند. رقیب او بوشیاسپ، دیو تنبلی و تنبلی است که از او به عنوان “دست های بلند” یاد می شود، زیرا او تمام تلاش خود را می کند تا مردان را متقاعد کند که بی حال باشند. اگر هشیار نباشند، بطالت آسان است که بر مردان کوشا مسلط شود.

در سطح آفرینش ها، شهرور بر فلزات مسلط است که برحسب حالت می توانند سخت یا نرم باشند، همانطور که یک فرد صاحب اختیار باید به اندازه ایجاب موقعیت، محکم و ملایم باشد. همکارهای او خورشید، مهر، آسمان و عنران هستند.

5. اسپنداد: (Av. spenta armaiti «اشراف نیکو».) عشق، فداکاری، فروتنی، عدم خشونت و مدارا، فضیلت‌هایی هستند که از راست‌اندیشی / اشراف زاده می‌شوند. او بر زمینی که مانند یک مادر افراط و تفریط و رفتار غیرمسئولانه انسان در قبال طبیعت را تحمل می کند. مخالفان او ناونگایتیا دیو استکبار و آستاویدات دیو جدایی و مرگ هستند.

از خودگذشتگی، یک فضیلت اخلاقی بزرگ، در کلمه اوستایی سپنتا تجسم یافته است . سپنتا ماینیو روح خلاق مفید اهورا مزدا است. Spenta به معنای سودمند بودن برای دیگران و کمک به دیگران است. مطالعات علمی نشان داده است که خود شیفتگی فرد را از دوست داشتن دیگران باز می دارد که نه تنها برای معنویت مضر است، بلکه برای سلامتی نیز مضر است. انسان باید بیاموزد که فداکار باشد. این را می توان با دلسوز بودن، نیکوکاری، مهربانی و دلسوز بودن انجام داد. در دین زرتشت، نیکوکاری صرفاً وسیله ای برای بالا بردن رذالت اجتماعی نیست، بلکه یکی از عالی ترین اعمال صالح است. همکارها آوان، دین، آشیشوانگ و مرسپند هستند .

6. خرداد (Av. haurvatat «کمال»): این آمشاسپند مجسم تلاش برای رسیدن به کمال برای نفس و نفس است. در سطح خلقت، خرداد بر آب ریاست دارد. گرایش آب به سازگاری و عدم صلابت برای انسانی که می خواهد به کمال برسد لازم است. Taurich، دیو گرسنگی، رقیب او است. در سطح کیهانی، خرداد مظهر کمال نهایی جهان پس از نابودی شر است. همکارهای او تیر، فروردین (فراوشی ها) و گواد هستند.

Advertisements
REPORT THIS AD

7. امرداد (Av. ameretatat «جاودانگی»): او تصور جاودانگی روح و وجود ابدی مخلوقات معنوی را تجسم می بخشد. در میان مخلوقات، آمارداد نمایانگر گیاهان و پوشش گیاهی است که به یک معنا جاودانه هستند زیرا دانه ها به جوانه زدن و تکثیر ادامه می دهند و از “بی مرگی” گیاه اطمینان می دهند.

حریف او زایریچ، دیو زوال و پیری است. همکارهای او رشنه، اشتاد و زامیاد هستند.

یزادها (Av. yazata «شایسته تکریم» ) : موجودات روحانی که از آنها به عنوان یزید یاد می شود، ردیف دوم از موجودات الهی زرتشتی را تشکیل می دهند. آنها همکارها ( همکارها ) آمیشسپندها هستند. آنها در پرورش و حفظ آفریده های خوب کمک می کنند و به کسانی که آنها را فرا می خوانند کمک و نیرو می کنند. بر اساس اوستا تعداد بیشماری از یزدان وجود دارد. چند مورد مهم دیگر اسامی فردی دارند.

آدار  (Av. ātar “آتش”) یزاد : او بر آتش، آفرینشی که به بهترین وجه نماد اهورامزدا است و از این رو به عنوان “پسر او” یاد می شود، ریاست می کند. آدار یزاد همچنین ریاست خوارنا «انرژی الهی» را بر عهده دارد. درجه دوم آتش مقدس به افتخار آدر یزاد به نام «آتش آداران» نامیده می شود.

آوان   (Av. āp ) Yazad : آوان که به اردوی یا آناهیتا نیز معروف است موجودی الهی زنانه است که بر آب و همه مایعات از جمله شیره گیاهان حاکم است. از آنجایی که جریان های الهی جاری است، ایوان یزاد نیز بر جریان های طبیعت حاکم است.

سلامت : او بر خون نظارت دارد. در اوستا رگه ها به رودخانه ها و نهرهایی تشبیه شده است که اردوی از میان آنها می گذرد. از این رو او همچنین بر سلامتی نظارت دارد زیرا خون خالص برای سلامتی ضروری است.

لقاح : از آنجایی که منی یکی از مایعات بدن است، ایوان یزاد نیز بر لقاح و زایمان نیز نظارت دارد. او باروری می بخشد، دانه های نر، رحم زنان را پاک می کند و زایمان آسان و شیردهی بی دردسر را در مادر تضمین می کند.

آوان یزد در زمان پیشدادیان، کیانیان و ساسانیان بسیار محبوب بود. در آبان یشت از او به عنوان زنی زیبا، خوش لباس و آراسته یاد شده است. چندین پادشاه و قهرمان برای برآورده شدن آرزوهای خود به او دعا کردند. در صورتی که نیتشان بزرگوار بود، موهبت هایشان اعطا می شد.

Advertisements
REPORT THIS AD

آناهیتا در زمان پیشدادیان، کیانیان و ساسانیان نیز بسیار محبوب بوده است. در آبان یشت از او به عنوان زنی زیبا، خوش لباس و آراسته یاد شده است. چندین پادشاه و قهرمان از او برای برآورده شدن آرزوهایشان التماس می کنند. نعمت‌هایشان فقط در صورتی اعطا می‌شود که نیت‌شان عالی باشد.

معابدی که به ایوان یزد، در اطراف چشمه های آب روان، از زمان هخامنشیان ساخته شده است. مراسمی که به آناهیتا تقدیم می شد در آنجا انجام می شد. ویرانه هایی از این معابد در نقاطی مانند کنگاور نزدیک همدان وجود دارد.

ایرانیان باستان آواگان، جشن آناهیتا را در روز و ماه اختصاص داده شده به او جشن می گرفتند. در این روز مردم در نزدیکی منابع آب برای نیایش های گروهی و انفرادی ایوان یزد گرد هم می آیند.

خورشید   (Av. hvare-khshaeta “خورشید درخشان”) Yazad : خورشید یزد ریاست بر خورشید دارد. خورشید در اوستا جاودانه، درخشان و دارای اسبی تندرو توصیف شده است. خورشید همراه با امشاسپندها موقعیت ویژه ای به خود اختصاص داده است. این زیباترین نشان اهورامزدا است، زیرا درخشان ترین مظهر مادی اوست.

خورشید یزد و مهر یزاد غالباً با هم خوانده می شوند، زیرا خورشید بر اولی ریاست دارد و دومی بر نور خورشید مسلط است. در وداها، سرودهای متعددی به سوریا و میترا، خدایان مسلط بر خورشید و نور خورشید تقدیم شده است.

مانترا گایاتری، یکی از مقدس ترین سرودهای هندوها، و دعای واجب روزانه آنها، به خورشید اختصاص دارد.

برای دریافت «انرژی الهی» خورهه و هوش الهی باید از خورشید یزد به عنوان بخشی از باندگی های فرازیات استفاده شود.

12. Mohor ( Av. māh / māongh « ماه » . از او به عنوان بختار «بخشنده بخت و اقبال» یاد می شود . او همچنین ثروت ( رایاء ) و انرژی الهی ( خوارنا ) را عطا می کند.

ماه به مایعات موجود در بدن انسان و روی زمین متصل است. بنابراین تمام مایعات مانند شیره، جریان قاعدگی، خون، مایعات موجود در حفره مغز به ماه متصل هستند. جزر و مد آب در دریا تحت تأثیر ماه است و ذهن انسان نیز تحت تأثیر قرار می گیرد زیرا مغز توسط مایع احاطه شده است.

Advertisements
REPORT THIS AD

سنت اوستایی بر این باور است که ماه در اصل بخشی از زمین بوده است که از صفت گائو چیترا «منشأ آن در زمین» مرتبط با ماه مشهود است.

روایات زرتشتی توصیه می‌کنند که ماه یزید باید حداقل سه بار در ماه خوانده شود – در روز بدون ماه (اماس)، روز ماه نو (چندرات) و روز ماه کامل (پونام).

13. تیر  ( آو. تیشتریا «تابناک») یزاد : او بر ستارگان به طور کلی و ستاره سیریوس به طور خاص ریاست می کند. ستاره سیریوس، در صورت فلکی سگ بزرگ، پیشرو در میان تمام ستارگان به حساب می آید و ستاره آسمان شرق است. طبق آیین زرتشتی، سه ستاره اصلی دیگر عبارتند از Vanant در غرب، Satavaesa در جنوب و Haptoiring (Ursa Major) در شمال.

تیر یزد نیز بر باران ریاست می کند. در تشریح پدیده بارندگی در تیر یشت آمده است که تیر یزاد در قالب اسب سفید با آپاوشا دیو خشکسالی که به شکل اسبی سیاه ظاهر می شود می جنگد و هنگامی که تیر یزاد بر آپاوشا غلبه می کند. به کمک دعای مردم دنیا، دنیا باران می بارد.

تیر یزد با چشم ها نیز مرتبط است و از این رو بر بینایی سالم ریاست می کند. او با سیاره جیوه شناخته می شود که با مهارت های سخنوری و ارتباطی مرتبط است.

14. گوش (اُوَ geush urvan «نفس الارض» ) یزاد: بر زمین و چهارپایان ریاست می کند . گوش یزاد برای اهورامزدا از جنایات روی زمین ناله کرد که در پاسخ اهورامزدا زرتشت پیامبر را به زمین فرستاد.

درواسپ یزد، همراه گوش یزد، مراقب کودکان، رفاه و تربیت آنهاست.

16. Meher (Av. Mithra  “قرارداد”) Yazad : Meher Yazad بر بسیاری از چیزها از جمله چراغ های کیهانی، دوستی، عدالت، قرارداد و عشق ریاست دارد. از آنجایی که او با انوار کیهانی از جمله نور خورشید مرتبط است، با خورشید یزد که بر خورشید ریاست دارد نیز مرتبط است.

او مراقب جو و لایه های مختلف فضا است.

Advertisements
REPORT THIS AD

او بر شراکت ها ریاست می کند و به واسطه ی ریاست بر شراکت ها، هر جا که دو طرف در میان باشد، حضور دارد، مانند عقد، وعده، عدالت، دوستی و مناسک. او یکی از داوران وقت قضای روح در سحرگاه چهارمین روز پس از مرگ است.

از آنجایی که مهر یزد ریاست دو حزب را برعهده دارد، در ایران باستان قبل و در زمان جنگ از او استفاده می کردند. بدین ترتیب مهر یزاد مورد علاقه شاهان قرار گرفت و صفات سلطنتی مانند شجاعت، دلاوری و جوانمردی را به همراه داشت.

مهر یزاد رئیس هاوان گه، دوره صبحگاهی است که زمان مطلوب برای انجام مناسک است. از این رو او بر مناسک نیز ریاست می کند. به مکانی که در آن مراسم انجام می‌شود، در مهر «خانه مهر» می‌گویند و از این رو آتشکده‌ها را درمهر نیز می‌نامند .

هنگامی که سربازان رومی با اشکانیان تماس گرفتند، جذب مهر یزد شدند و قبل از جنگ‌ها شروع به فراخوانی از او کردند. هنگامی که آنها به خانه بازگشتند، این عمل را ادامه دادند، که بعدها به کیش میترائیسم تبدیل شد .

میترائیسم در قرن دوم قبل از میلاد وارد روم شد و از آنجا به کشورهای اروپایی تحت سلطه روم گسترش یافت. بعدها به آسیای صغیر، کاپادوکیه، ارمنستان و یونان گسترش یافت. میترائیسم بر تمدن روم، آشوری و بابل تأثیر زیادی گذاشت. آیین میترائیسم از مردم فقیر شروع شد و به تدریج در جامعه گسترش یافت. در رم در زمان امپراتور Domition (52-96)، امپراتور تراژان (حدود 100 پس از میلاد) و امپراتور کومودوس (حدود 190 پس از میلاد) جایگاهی به دست آورد.

معابد میترا برپا شد و مجسمه های میترا برپا شد. میترائوم (معبد میترا) یا یک غار یا غار طبیعی اقتباس شده بود، یا ساختمانی شبیه به غار. اکثر این معابد در زیر زمین یافت می شوند. ویرانه های این معابد در ایتالیا و انگلیس کشف شده است. مجسمه های مختلفی برای نشان دادن میترا حکاکی شد. مراسم منظمی به افتخار او انجام می شد که بعدها به شکل مناسک عرفانی درآمد. عناصر قربانی حیوانات به این شکل از عبادت نفوذ کرد و از این رو این مراسم در سال 378 پس از میلاد ممنوع شد.

مهر یزاد (میترا) از نظر نام و کارکرد با خدای ودایی میترا مرتبط است. از نظر ریشه‌شناسی، هر دو نام به معنای “قرارداد” هستند. از این رو بیشتر توابع و ویژگی های آنها را می توان به این تابع اصلی ردیابی کرد. سنت مایکل از کلیسای کاتولیک دارای صفات و کارکردهایی شبیه به میترا است.

Advertisements
REPORT THIS AD

17. سروش ( Av. sraosha “اطاعت” ) یزاد : سروش یزید را بالاترین موجود الهی زرتشتی در جهان مادی می دانند. از او به عنوان سالار الدامان «فرمانده مخلوقات» یاد می شود . اهورامزدا تسلط بر جهان مادی و وظیفه حفاظت از آفریده ها را به او سپرد. سروش یزد در میان مخلوقات احکام الهی اطاعت را پرورش می دهد. رقیب او عاشما، دیو خشم و نافرمانی است. 

سروش یزد هدایت الهی را از اهورامزدا می آورد. او مردان مقدسی چون گایومرد، جمشید و فریدون را هدایت می کرد. او پیامبر زرتشت را به سوی وحی الهی هدایت کرد و «سرودهای آسمانی» گاتها را به زرتشت آورد.

یکی از کارکردهای مهم سروش یزد پاسداری از روح زندگان و مردگان است. پس از مرگ، هنگامی که روح از بدن خارج می شود، حالت آن مانند یک کودک تازه متولد شده است. سروش یزد در سه روز اول تا قیامت در طلوع چهارمین روز پس از مرگ از روح محافظت می کند. او روح را در سراسر پل چینواد همراهی می کند و در زمان قضاوت حضور دارد.

از سروش یزد به عنوان تانو-مانترا  «تجسم منترا-کلمات دعا» یاد می شود . او ارتباط نزدیکی با نماز دارد. او را قبل از شروع نمازهای دیگر با خواندن سروش باج می خوانند. همین ارتباط سروش یزد با منترا یکی از دلایلی است که او در زندگی عبادی زرتشتیان جایگاه محوری دارد. خروس نماد سروش یزد است که انسان را صبح از خواب بیدار می کند تا به او یادآوری کند که نماز بخواند.

به سروش یزد افتخار منحصر به فرد داده شده است که دو یشت (دعای فریضه) به او تقدیم کرده است، یکی سروش یشت وادی به عنوان دعای واجب برای آیویسروترم گه و دیگری سروش یشت هدخت خوانده شود. در چهار گه دیگر برای استناد به سروش یزد.

سروش یزد بر حواس پنج گانه ریاست دارد و از این رو در اوستا با عدد پنج همراه است. به همین دلیل است که سروش یزد را قبل از دعای توبه (پتت پاشمانی) می خوانند، زیرا گناهان از طریق حواس پنج گانه انجام می شود.

Advertisements
REPORT THIS AD

سروش یزد قدرتمندترین یزید در برابر بدی ها به خصوص در شب است. شب‌ها با گفتن عبارت سروش یزاد پناه‌آباد قبل از خواب از او یاد می‌شود.

موجودات الهی جبرئیل و جبرئیل از مذاهب اسلامی و کاتولیک به ترتیب کارکردها و صفاتی شبیه به سروش یزد دارند.

18) رشنا (Av. rashnu “مرتب”): او بر “صادق، نظم و راستی” ریاست دارد. لقب خاص او “راست ترین” است . او به عنوان یکی از همرزمان امرداد امشاسپند، با امید انسان به رستگاری نهایی پیوند خورده است. او یکی از داوران اصلی روح در زمان قیامت در سحرگاه چهارمین روز پس از مرگ است. او در کار داوری با اشتاد یزد ارتباط دارد.

19) فراواردین ( Av. fravashi ; Phl. fravahar/farohar “ روح نگهبان”): فراواشی ها به عنوان نمونه های اولیه الهی از مخلوقات زمانی که جهان معنوی برای اولین بار ایجاد شد ایجاد شدند. آنها کارکردهای کیهانی و همچنین شخصی دارند. در سطح کیهانی، آنها به اهورامزدا در روند خلق و پرورش جهان و مراقبت از همه مخلوقات کمک می کنند. در سطح شخصی آنها به عنوان ارواح نگهبان مردان عمل می کنند و در طول زندگی و همچنین پس از مرگ به آنها کمک می کنند. فراواشی یکی از سه جزء معنوی انسان است که دو جزء دیگر بائوهنگ «عقل الهی» و اروان «نفس» است.  

20. بهرام ( Av. verethraghna “پیروز”) یزاد :  او بر موفقیت و پیروزی ریاست می کند. او به افرادی که برای یک هدف درست کار می کنند، شجاعت و اعتماد به نفس می بخشد. نام اوستایی وی ورتراغنا با کلمه سانسکریت شاترغنا که به معنای “مخالفان کوبنده” است، هم خانواده است. 

القاب دیگر بهرام یزد عبارتند از پیروزگر، فیروزگر و فتحمند به معنای پیروز، دوشمان جادار به معنای کوبنده دشمنان و مشکل آسان به معنای رفع مشکلات. 

بهرام یزد را تقریباً همیشه با دو همکارش یزدی به یاد می‌آورند – اما یزاد که ریاست شجاعت را بر عهده دارد و ونایینتی که ریاست برتری را بر عهده دارد. حریف اصلی بهرام یزد، ویامبور داوا است.

در دعای بهرام یشت، بهرام یزد به ده شکل مختلف نشان داده شده است تا به یاری دعا کنندگان برسد. او به صورت باد، گاو نر، اسب، شتر، گراز، جوان، شاهین، قوچ، گاو و انسان ظاهر می شود.

Advertisements
REPORT THIS AD

بهرام یزد نیز ریاست سفر را بر عهده دارد. از این رو قبل از شروع سفر از او فراخوانی می شود. به همین دلیل بهرام یزد را به پانث یزاد نیز می‌شناسند که به معنای «یزد راه» است.

بهرام یزد با سیاره مریخ پیوند خورده است، سیاره سرخ که سیاره جنگ هاست. این سیاره برخی از ویژگی های رزمی بهرام یزد را دارد.

بهرام یزاد همکار اردیبهشت امشاسپند است و از آن به عنوان بارو خارنو «حامل انرژی الهی» یاد می شود، زیرا حمل انرژی های الهی یکی از وظایف آتش است.

آتش بهرام بالاترین رده آتش به نام بهرام یزد است. با جمع آوری، تطهیر و تقدیس آتش از 16 منبع تقدیس می شود. اولین آتش بهرام در هند به منظور قدردانی از بهرام یزد برای غلبه بر طوفان دریایی در مسیر دیو به سنجان ساخته شد. در ایران چند تن از پادشاهان ساسانی پس از پیروزی در جنگ ها آتش بهرام را ساختند.

21. رام (Av. Rāman «لذت») یزاد:   او بر شادی، لذت و شادی خانگی ریاست دارد. در زمان عقد به او احضار می شود. او مراقب فضای بین زمین و آسمان نیز هست و از این حیث همکار مهر یزد است. او را در روز چهارم پس از مرگ فرا می خوانند تا راهی امن برای روح به جهان دیگر بجویند.

وایو یزاد همکار رام یزاد است. او را به عنوان مسافرت در یک ارابه طلایی با چرخ های طلایی توصیف می کنند. او بر فضای بین زمین و آسمان مسلط است، راهی که ارواح درگذشتگان در سحرگاه روز چهارم باید طی کنند تا به جهان دیگر برسند. در دوره هند ایرانیان، وایو هم مورد احترام هندی ها و هم ایرانیان بود. در ریگ ودا، وایو بر باد رهبری می‌کند و نشان داده می‌شود که به سرعت در ارابه‌ای که توسط اسب‌ها کشیده می‌شود، سفر می‌کند.

22. گواد (Av. Vāta «باد») یزاد : او یزاد است که بر باد و هوا حاکم است. در پهلوی او را وای وه «باد خوب» می‌خوانند. او به‌عنوان همکار خرداد و تیر با پراکندگی ابرها به پدیده بارندگی کمک می‌کند.

Advertisements
REPORT THIS AD

حریف او Wāe-i-vattar است که به معنای “باد بد” است.

24. دین (Av. daenā  «وجدان، دین، علم الهی») یزاد : این یازاتا بر دین و وجدان دینی ریاست دارد. معادل ودایی دین یزاد الهه ساراسواتی است. در گذشته زرتشتیان در این روز آموزش فرزندان خود را آغاز می کردند.

اصطلاح دئنا همچنین برای اعمال جمعی یک روح به کار می رود زیرا اعمال ما به علم و وجدان دینی ما بستگی دارد.

25. مینو آشیشوانگ (او. آشی ونگوهی «نعمت خوب») یزاد : او بر نعمت های الهی که به واسطه خیر خود به دست می آید، ریاست می کند. او با ثروت مادی و همچنین معنوی مرتبط است.

معادل ودایی آشیشوانگ الهه لخشمی است . در دوران مدرن آشیشوانگ بیشتر با ثروت مادی مرتبط است تا معنوی، همانطور که الهه لخشمی  اکنون بیشتر با ثروت دنیوی شناخته می شود، اگرچه در اصل، در وداها، او عمدتاً برای ثروت معنوی ایستاده بود. ارد اوخشو، الهه فراوان هندو-سکایی (قرن اول تا سوم پس از میلاد) نیز به آشیشوانگ متصل است .

پرندی یزاد (اسک پوراندی) همکار آشیشوانگ یزد است. او ثروت، فراوانی و رفاه می بخشد. دین زرتشتی سنت دارد که از او برای تضمین امنیت مالی با خواندن مکرر خط یا وانگو-دائو وانگوهیم پارندم یازاماید استفاده می کند .

26. اشتاد  (A v. arshtāt “rectitude”) یزاد: این یزاد ریاست صدق و فضیلت و ارتقای رفاه معنوی جهان را بر عهده دارد. او به عنوان همکار امرداد با امید انسان به رستگاری پیوند خورده است.

او یکی از داوران روح در زمان قضاوت آن در سحرگاه چهارمین روز پس از مرگ است. در کار داوری با رشنا یزد همکاری می کند.

27. مینو آسمان  (Av. asmana “the sky”) یزاد: این یازاتا بر آسمان رفیع و درخشانی که راهی بهشت ​​نیز محسوب می شود، ریاست می کند.

 28. زامیاد  (اُوَ زمُوَ «ارَرْضَ») یزاد: بر زمین و کوه ها ریاست می کند. همچنین بر خوره “انرژی الهی”، به ویژه کایان خوره که مخصوص پادشاهان است، ریاست می کند. 

Advertisements
REPORT THIS AD

29. مینو ماهراسپند (Av. manthra  spenta «دعای نیکو») یزاد: این یزاد ریاست کلام مقدس دعا را بر عهده دارد. او بخشنده خورهه «انرژی الهی» فراوان است. او بر علم و حکمت الهی از هر دو نوع – که از بیرون به دست آمده و از درون – ایجاد شده است. او همچنین بر آداب و سنن دین ریاست دارد.

30) مینو عنران  (اون انغرا راوچه «چراغ های بی پایان» ) یزاد: در اصل آنغرا راوچه . او یزدی است که بر «انوار بی پایان» که با اجسام مختلف ملکوتی همراه است و در عالم ربوبی با این جایگاه ها همراه است:

آ. Raokhshna garonmāna «خانه تابناک آواز» – بالاترین بهشت، خانه اهورا مزدا.

ب Misvāna gātu همچنین به عنوان “برزخ” همستاگان شناخته می شود – مکان میانی برای روح هایی که گناهان و فضایل آنها متعادل است.

ج چینواتو پرتو «پل انتخاب» – چینواد پل تمثیلی که همه ارواح باید در سحرگاه چهرم – چهارمین روز پس از مرگ – از آن عبور کنند تا به بعد معنوی برسند.

31. برز (اُوَ بِرِزَعَ الْمَعْزَرِ ) یزاد: از یزدان کمتر شناخته شده است. او جزء 30 روز ماه تقویم زرتشتی نیست، اما در زمره 33 فرشته است. او با انرژی اهورامزدا و همچنین با منبع آب در ارتباط است. او یزید اصلی ریاست بر سومین دیده بان روز، اوزیران گه است. آپام نپات یزد همکار برز یزد.

32. هوم ( Av. haoma ) Yazad: هوم یزاد، اگرچه جزء تقویم 30 روزه نیست، یکی از یزدان بسیار مهمی است که یک یشت به او تقدیم شده است. او موهبت های سلامتی و عمر طولانی است. او همچنین ریاست گیاهان و گیاهان دارویی را بر عهده دارد.

هم یزاد برای کودکان سالم و باهوش استدعا شده است. چهار مرد بزرگ قبل از زرتشت، ویوانقات، اسرت، تریت و پوروشاسپا او را می پرستیدند و فرزندانی با نام جمشد، فردون، کرساسپ و زرتشت نبی به دنیا آوردند. خود زرتشت قبل از پیامبری به هم یزید دعا کرد.

آگهی ها
این آگهی را گزارش دهید

هم یزاد به طور عام بر گیاهان دارویی و به طور خاص بر گیاه هاوما که در اوستا به نام هائوما زائری «هائومای زرد» از آن یاد شده است، ریاست دارد. از شاخه های این گیاه در آیین باستانی هائوما استفاده می شد . در زمان حاضر از شاخه های این گیاه در آیین یسنا برای تهیه «شیره همو» استفاده می شود. این گیاه دارای خواص دور نگه داشتن بیماری ها و مرگ است.

در سنت ودایی خدایی به نام سوم و آیینی به نام آیین سوم وجود دارد. کاهنان در آیین سوم از گیاهی به نام سوم نوشیدنی تهیه می کردند . در هر دو سنت ایرانی و هندی آمده است که این گیاه در کوه می روید و برای شفای مردان از بهشت ​​فرود آمده است. از نظر بیولوژیکی این گیاه با گونه افدرا شناخته می شود.

واژه هوم نیز به شخصیتی روحانی در زمان کایانیان اشاره دارد که به او حیثیت «خیرگزار» ساوشیانت داده شده است. او به پادشاه کای خوشرو کمک کرد تا افراسیاب پادشاه بد تورانی را دستگیر کند.

33. ضحام (Av. dahma “good blessing”) یزاد : دهم یزاد موجودی الهی است که بر نعمت سعادت و آرامش و آبادانی خانه و دنیا مسلط است. او سی و سومین فرستا است . همیشه هنگام اجرای جشن و برکت او برای شادی، آرامش و هماهنگی در خانه، او را می‌خوانند.

دهم یزاد همچنین وظیفه حفظ اجزای بدنی تک تک انسانها را پس از مرگ نیز بر عهده دارد. به طور نمادین، این اجزاء در سحرگاه روز چهارم به دهم یزید تحویل داده می‌شود، و سپس او آنها را به شکلی روحانی به هر روحی در رویداد آخرالزمانی تن پسن ، درست قبل از فراشوکرتی، باز می‌گرداند.

ایریامان ( «ذهن شریف» ) یزد: اگر چه ایریمان یزاد جزء موجودات الهی مرتبط با تقویم نیست، اما او یزدی مهم و همکار ارشد اردیبهشت امشاسپند است.  

او ریاست دوستی، ازدواج، برادری و هماهنگی را بر عهده دارد که همه به هم مرتبط هستند. او به ویژه در مراسم ازدواج مورد استناد قرار می گیرد.

او همچنین مراقب سلامتی و شفا است. در واقع او اصل شفابخش یزد است. یک فصل کامل از وندیداد (فصل 22) و یسنا (فصل 54) به او تقدیم شده است.

آگهی ها
این آگهی را گزارش دهید

وانانت (“فتح”) یزاد : او بر ستاره وانانت که به عنوان رئیس غرب در نظر گرفته می شود و با ستاره وگا یا آنتارس شناخته می شود، ریاست می کند.

کار او ضربه زدن به موجودات مضر (Av. xrafstar ) و شرارت های معنوی است. همچنین از شر مانع کار موجودات روحانی خوب جلوگیری می کند. Vanant در کنار Satavaesa و Haptoiring یکی از همکاران اصلی تیر یزد است.

از Vanant Yazad نیز برای مقابله با جادوی سیاه، جادوگری و شرارت های عنصری استفاده می شود.

سایر یزدان: غیر از یزدان اصلی فوق، یزدان دیگری مانند سائوکا، نایریوسانگ و سوره نیز وجود دارند که نام آنها ذکر شده است، اما ما چیز زیادی از آنها نمی دانیم. علاوه بر این، موجودات الهی که بر 5 گی، 5 گاتها و 6 گهمبرها ریاست دارند نیز یزید هستند.

از این رو، تعداد بیشماری از یزدان در جهان مادی و معنوی فعالیت می کنند، اما حدود 50 نفر از آنها به نام ذکر شده اند که در اوستا از آنها به نام آختو نامو یازاته یاد شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *